DAĞCILIĞIN YAŞI YOKTUR HATTA EN İYİLER 60 YAŞIN ÜSTÜNDEN ÇIKAR

Geçen hafta Gördes Şahin Kayasına gitmeden önce daha önce oraya çıkmış Akhisar’da emekli bir öğretmen beni aradı. Bana “ne kadar yürüyeceksiniz, ben çıkabilirmiyim acaba, çok yaşlıyım” dedi.

Belli ki hocamız uzun zamandır hiç yürümemiş, yaşı nedeniyle kendini geriye çekiyor.

Değerli arkadaşlar herkeste bir sağlık sorunu var. Bende çeşitli sağlık sorunları yaşıyorum. Fakat dağcılık ve doğa yürüyüşü, tırmanış ve yorulmak sizin sağlığınızı geriye götürmez, daha iyiye götürür.

14 yıldır dağlarda yürüyorum, tırmanıyorum. Yaşım 50 olmak üzere. 33 yaşındayken HOLTER cihazı ile dolaşıyor, kalp, ritm bozukluğu, yüksek tansiyon ve şeker hastasıydım. Kalp ve Damar Hastalıkları servisinde tedavi gördüm. Obezite, hareketsizlik ve stres nedeniyle bu hastalıklar, birazda ırsi ve genetik olduğu için hortlamış.

37 yaşında düzenli olarak dağlarda yürümeye ve Anemon Trekking yapmaya başladım.

2014 yılından bu yana Anemon Trekking etkinliklerini kendim düzenlemeye başladım. Faaliyetlerimde yaşı 60 hatta 70’in üzerinde olan Türkiye rekorları kırmış dağcı abilerimizle etkinlik yaptım. Fotoğraflarda görülen Ahmetli’den Mehmet Erbil Rize Kaçkar Dağlarında Öküz yatağından Kaçkar zirvesine koşarak 1 saat 45 dakikada çıktığında yaşı 74 (YETMİŞDÖRT) idi.

Yine fotoğraflarda görülen Bursa’dan Yuksel Esen 1 Ocak 2024’den bu yana 29 defa Uludağ zirvesine çıktı. On günde Türkiye’nin en yüksek beş dağına tırmanmayı başardı. Balkanlarda belki on tane zirve yaptı. Daha onuncu ayın başındayız düşünün. Yaşı 60 (altmışın) üzerinde.

Diğer taraftan Manisa’dan duayyen hocalarımızdan Bahtiyar Ongan birkaç yıl önce rahmetli oldu ama benimle birlikte dağlarda dolaşırken yaşı seksen üzerindeydi.

Rüştü Keyif abi ile Türkiye’de tırmanmadığımız zirve kalmadı. En zor trans parkurlarını birlikte yürüdük.

Bu yüzden DAĞCILIĞIN YAŞI YOKTUR ARKADAŞLAR, YAŞINIZ NE KADAR İLERİ OLURSA OLSUN, NE KADAR FARKLI HASTALIKLARINIZ OLURSA OLSUN. DAĞLARA GİTMEK İÇİN İSTEKLİ OLUN. HERŞEYİ ERTELEYİN AMA TIRMANMAYI VE HAREKET ETMEYİ ERTLEMEYİN. ÇÜNKÜ HEM SAĞLIK HEM MUTLULUK KAZANACAKSINIZ.

yavuz

2014 yılından beri Anemon Trekking Spor Kulübünün faaliyetlerini organize ediyorum. Rota çizip dağlarda yürüyorum. Dağcılık ve doğa sporlarına merakınız varsa faaliyetlerimize katılabilirsiniz.

Bir cevap yazın