ARŞİVLER

Arşiv İçeriği

Aylık arşiv 16 Mart 2021

ELMA İLE ARMUDU KARIŞTIRMAYALIM !

DAĞCI bir noktadan, başka bir noktaya belirli bir zaman diliminde, o zaman diliminin koşullarında, belirli engelleri, zorlukları aşarak BELİRLİ BİR PLAN DAHİLİNDE ulaşmaya çalışan kişidir.
Herkes DAĞCI olabilir, dağcılık yapabilir. Herkesin dağcılık faaliyeti icra ederken kapasitesi ve dayanıklılığı değişkenlik gösterebilir.
Deneyimli olsun, deneyimsiz olsun, belgeli olsun, belgesiz olsun, herkes dağda KAZA geçirebilir. KAZA her yerde, herhangi bir zaman diliminde olabilir.
Deneyim, tecrübe, eğitim, BİLİNÇ arttırmak içindir. Kaza ve hata oranını düşürür.
BELGE sahibi olmak için EĞİTİME gidilmez. BİLGİ ve ÖN TECRÜBE için eğitimlere gidilir.
BELGE sahibi olmak seni dağlarda korumaz. Edinilmiş, unutulmayan, perçinlenmiş bilgi kaza anında seni korur. Daha fazla zarar görmeni engeller.

AFAD’da çalışıyor olabilirsin,
AKUT’ta çalışıyor olabilirsin,
Orduda JAK, SAT, JÖH, SAS komandosu olabilirsin, üstün hizmet belgelerin olabilir,
TDF eğitimlerini tamamlamış, yaz, kış yürüyüş liderliği belgesi, antrenör belgesi almış olabilirsin, il temsilcisi olabilirsin,
İtfaiyede, profesyonel arama-kurtarma kurumlarında maaşlı çalışıyor olabilirsin,
Onlarca, yüzlerce yüksek dağa, yaz, kış çıkmış, birçok zorluklar görmüş olabilirsin.

Bir DAĞCILIK faaliyetine katılırken geçmişin, profilin ne kadar dolu olursa olsun, faaliyet esnasında, faaliyete katılan HERKES EŞİTTİR, KOŞULLAR, ZORLUKLAR HERKES İÇİN AYNIDIR.

Amaç bir noktadan başka bir noktaya ulaşırken FAALİYETİ, GÖREVİ, eksiksiz, kazasız, zamanında başarı ile bitirmektir.

HİÇ KİMSE BİR DAĞCILIK FAALİYETİNDE MEYDANA GELEN BİR KAZA NEDENİYLE, FAALİYETE KATILAN DAĞCILARI aşağılayamaz, belgesine, bilgisine, donanımına güvenip
uzaktan ahkam kesemez. Orada oluşan koşulları, oluşan özel durumları bilemez.

Belirli bir süre geçtikten sonra edinilen bilgiler ışığında FAALİYETİN KOŞULLARI, MEVCUT DURUM ile ilgili TEKNİK YORUM, DEĞERLENDİRME yapılabilir.

Fakat dağcıya İZİN ALMADAN GİTMİŞ, EĞİTİMİ YOK, BELGESİ YOK, ONUN ORADA NE İŞİ VAR, MALZEMESİ YANLIŞ, MALZEMESİ EKSİK diyerek onu küçümsemek, aşağılamak AHMAKLIKTIR.

NE KADAR TECRÜBELİ OLURSAN OL, NE KADAR BELGEN OLURUSA OLSUN, BELGEN SENİ YÜZDE YÜZ KORUMAZ.

KISACA HERKES BİR KAZAZEDE ADAYIDIR, BUGÜN SAĞLAMSIN, YARIN ENGELLİ OLABİLİRSİN.

HERKESE KAZASIZ BELASIZ DAĞCILIK FAALİYETLERİ DİLERİM.

KAZMAYI NEREDE, NASIL KULLANMALI ?

7 Şubat 2021 tarihinde İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı 2150 rakımlı Bozdağ’a kuzeybatı sırt rotası üzerinden çıkarken 1950 metre rakımda kırmızı elips içinde yeşil nokta ile işaretlenmiş noktada dengesini kaybederek yüzüstü kapaklanan fotoğrafta görülen Rüştü abiyi kurtarmak isterken (mavi aramızdaki klavuz ip 20 metre) kırmızı nokta ben (Yavuz) sol elimde KAR KAZMASINI tutarken sağ elimle klavuz ipi tutuyordum. Sol elimdeki kazmayı bırakmadan iki elimle ipi kavradım. tüm gücümle ipi yukarı doğru çekerek Rüştü abiyi kurtarmaya çalıştım. Fakat ipin yay gibi gerilmesi neticesinde bel üstüne binen enerji nedeniyle ayaklarım yerden kesildi. Parende atarak Rüştü abinin olduğu noktaya düştüm. Ayaklarım yerden kesildiği anda elimdeki kazmayı fırlattım, kendimden uzaklaştırdım. Bulunduğumuz blok kaya üstünde 10-15 cm civarında toz kar vardı. Ayağımdaki kramponlar kayayı iyi kavramış, kayma veya denge bozukluğu yoktu. Bulunduğum noktadaki eğim %25 civarındaydı. Rüştü abinin durduğu noktadaki eğim %15 civarında ama hemen arkasında 2-3 metre yüksekliğinde kaya boşluğu vardı. Rüştü abinin yanına düştükten sonra birlikte taklalar atarak aşağıdaki dere yatağına doğru 340 metre sürüklenerek düşmeye başladık. Düşme esnasında çok sayıda kayaya çarptık. GPS cihazımın kayıtlarına göre kayalara maksimum 45 km/saat hızla, ortalama 23 km/saat hızla çarptık. Düşme süresi 14 saniye. 1950 rakımdan 1820 rakımlı %3 eğimli düz dere yatağına düşerek durduk. Düşme esnasında kafamdaki kask parçalanmıştı. Kafamdaki kask köpük alaşımlı bisiklet kaskıydı. Bu kask beni ölümcül yan darbelerden korudu. Rüştü abinin kafasında maalesef kask yoktu ama çok şanslıydı. Kafasına tesadüfen hiç darbe almadı. Eğer kafaya herhangi bir darbe alsaydı, orada ölebilirdi. Bu kaza faaliyetlerde KASKIN NE KADAR ÖNEM arz ettiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

KIRMIZI ELİPS içinde kaza geçirdiğimiz kaya bloğunu başarılı bir şekilde geçip YEŞİL ELİPS içinde yükselirken kayarak düşseydik ne yapacaktık ?

Yeşil ELİPS alan içinde herhangi bir kayma, düşme durumuna maruz kalsaydık, kış dağcılık eğitimlerinde anlatılan müfredata uygun olarak yüzüstü pozisyon alıp dizleri yukarı doğru kırıp, kramponların karlı veya toprak zemine takılarak takla atma tehlikesini engelleyerek, kazmayı gögüs hizasında tutarak, kayarak düşme pozisyonunda kontrollü frenleme yaparak durup irtifa kaybını engelleyecek ve ayağa kalkıp dikkatli bir şekilde yükselmeye devam edecektik.

Bu yüzden özellikle kış dağcılığında dağda bulunduğunuz pozisyona göre kaza anında ne yapmanız gerektiğine hızlı bir şekilde üstünüzdeki malzemeye uygun olarak doğru bir şekilde karar vermelisiniz. Düşmeden önce doğru pozisyonu dikkatli bir şekilde soğukkanlılıkla almalısınız.

Eğer kaza geçirdiğimiz kırmızı elips içindeki alanda 10 saniyelik süre içinde elimdeki kazmadan kurtulmaya karar vermeseydim., bu kazma beni ciddi biçimde yaralayabilir, iç organlarımı parçalayabilir. Hatta ölümüme sebep olabilirdi.

KONUYLA İLGİLİ LİNKLER :

  1. https://www.facebook.com/yavuzALNIAK/posts/10158511977584652
  2. https://www.wikiloc.com/hiking-trails/bozdag-kuzeybati-kaza-anemon-trekking-65454266
  3. https://www.facebook.com/yavuzALNIAK/posts/10158508365119652
  4. https://www.facebook.com/yavuzALNIAK/posts/10158507183699652
  5. https://www.facebook.com/yavuzALNIAK/posts/10158504256284652
  6. https://www.facebook.com/yavuzALNIAK/posts/10158486154939652
  7. https://www.facebook.com/events/419120352714946/

2365 METRE ANTALYA TAHTALI DAĞINI KUZEYDEN GÜNEYE TRANS GEÇTİK BÖLGEYE YENİ BİR ROTA HEDİYE ETTİK

Planlı faaliyetlerimizinden Tahtalı Dağı Kuzey Duvarı Tırmanışı (Antalya) faaliyeti için 14 Mart 2020 tarihinde Olimpos Teleferik yolu üzerinde 500 rakımlı bir alana kamp kurduk. 15 Mart 2020 saat 05:15’de kampımızı topladıktan sonra 700 rakımlı Olimpos teleferik tesislerinden saat 07:25’de yürüyüşe başladık. İşaretlenmiş Olimpos-Teleferik Kuzalan yaylası patikalarından 3 km yürüyüp 300 metre irtifa yükseldikten sonra daha önceden planlayarak çizdiğimiz kuzeydoğu sırt rotasına girdik. Sırt rotasından 900 metre orman içinden yükseldik. Orman bittikten sonra %30-%50 arası kısmen batak kardan oluşan kuzeydoğu sırtından 500 metre yükselerek 2320 metre yüksekliğindeki birinci tepeye çıkmayı başardık. Tahtalı Dağının sırt hattından 2365 metrelik asıl zirvesine doğru 2300 bandında 3 tepenin kenarından geçerek saat 18:15’de seremoni yaptık. Olimpos teleferiğin son seferi saat 17:00’de bittiği için dağın güney yüzünden Beycik köyüne inmeye karar verdik. Dağın külahından indikten sonra işaretlenmiş Beycik Likya yolu parkuruna girerek sat 23:00’de Beycik köyüne ulaştık ve faaliyeti sonlandırdık. Faaliyet tamamen sisli ve kısmen hafif yağmur yağışlı bir havada gerçekleştiği için Tahtalı Dağından deniz manzaralı fotolar alamadık. En büyük üzüntümüz bu fakat tamamen kapalı ve sisli bir hava olmasına rağmen YEPYENİ BİR ROTAYI BÖLGEYE kazandırdığımız için mutluyuz. Antalya Tahtalı Dağını Kuzeyden, Güneye bir günde geçen sporcularımız Yavuz Alniak ve Rüştü Keyif‘i tebrik ediyoruz. Hep birlikte nice nice zirvelere.

Yavuz Alniak

Anemon Trekking Spor Kulübü Başkanı

HANGİ KASK ?

Hangi kask ?

Soldaki kask köpükten imal edilmiş, sağdaki beyaz
kask sert bakalitten imal edilmiştir. Sağdaki sert bakalitten imal edilmiş olan kask dışardan gelen yoğun taş düşmeleri ve sert darbeleri absorbe ederken yıpranmadan eski haline defalarca dönebilir. Fakat darbe emiciliği düşük olması nedeniyle kafaya enerjinin büyük bölümünü ileterek kafanın travma geçirmesine sebep olabilir. 100 metreden yüksek bir yerden düştüğünüzde yan darbelere karşı oldukça zayıftır.

KÖPÜK KASK (KIRMIZI OLAN)

Yan darbelere oldukça dayanıklıdır. 300 metre yüksekten düşüşlerde bile ETKİN KORUMA sağlar. Oldukça hafiftir. Kafanızda varlığınızı hissetmezsiniz.

Yazın ve kışın sıcağa ve soğuğa karşı yalıtım sağlar.

Tek dezavantajı aldığı ilk darbede sizi etkin bir şekilde korurken, dağılır.

Yeni bir kask almak zorunda kalırsınız.

TERCİH SİZİN.

YILIN SON GÜNÜ SPİL’İN ZİRVESİNDEN 2020’YE ELVEDA DEDİK

2020 yılının son günü, son faaliyetini başarı ile gerçekleştirdik. 2020’ye elveda ettik.31 Aralık 2020 sabah saat 06:30’da Manisa Kırmızı Köprüden katılımcılarımız ile 540 rakımlı Spil Dağı Karakaya Teraslarına araçlarımız ile yola çıktık. Saat 06:58’de tüm hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra Karakaya teraslarından Armutsuyu Çeşmesine doğru yükselmeye başladık. 28 dakikada 700 rakımlı Armutsuyu Çeşmesine ulaştıktan sonra burada su ikmali yapıp 900 rakımdaki Spil Önduvar Klasik rotasına doğru patikalardan yükseldik. Spil Önduvar Patikasına girdikten sonra 1350 rakımdaki mağarada çay molası verdik. 1350 metreden sonra başlayan yağmur ve sis eşliğinde 1460 metredeki Spil Önduvar Zirvesine saat 10:45’de ulaştık. Zirvede seremoni yaptıktan sonra 20 dakika yemek ve çay molası verdik. Aşırı sis ve yağış nedeniyle uygun görüş olmadığı için 1430 rakımdaki Spil Önduvar Bayrak Tepeye inemedik. 1460 rakımlı Spil Önduvar Zirveden orman içinden dalgalı vadilerin içinden ilerleyerek Çampınar Gazinosuna indik. Çampınar Gazinosundan Kanyon Merdivencik Patikasına ilk defa girdiğimiz derin bir vadi yatağından ulaştık. Merdivencikten Kanyon Oduncuyolu patikasına takip ederek başlangıç noktamız Karakaya Teraslarına ulaşarak faaliyetimizi sonlandırdık. Yoğun yağış ve sis altında bu zorlu faaliyeti tamamlayan katılımcılarımız Önder ERGÜL ve Hilmi ŞAHBAZ’ı üstün gayretleri nedeniyle tebrik ederiz. Başarılarının devamını dileriz. Bu vesileyle 2021 yılının tüm doğaseverlere ve dağcılara mutluluk, huzur ve dileriz.

Yavuz ALNIAK

Anemon Trekking Spor Kulübü Başkanı

2 MART 2014 ANEMON TREKKİNG İÇİN BİR MİLAD

2 Mart 2014 günü Manisa’nın ilk trekking gurubu olan Anemon Trekking bir ilki başardı ve yine ilk defa Gürle-Yoğurtçu Kalesi arasında sadece bilgisayar ortamında matematiksel hesapları yapılarak çizilen 10 km özgün bir parkuru üstelik sağnak şeklinde yağan yoğun bir yağmur altında yürüdü. Bu yürüyüşün kahramanlarına sonsuz teşekkürler. Teşekkürler Salim Hacioglu , Oktay Önen, Meltem Aluçoğlu en cesaretli ve yürekli sizler çıktınız. Ayrıca bu yürüyüşte telefonunu bana kullandıran Mustafa Bacaklılar’a ayrıca teşekkür ederim.

2 Mart 2014 sonrası bilgisayar ortamında çizilen yüzlerce rota o bölgelere gidilip yüründü. Nice nice dağ, kanyon, vadi, dere keşifleri yapıldı.

YÜZLERCE BİLGİSAYAR ÇİZİMLİ ROTALARIMIZDAN BAZILARI :

  1. Toros Dağları Susuz Dağı Transı (16-17 Ekim 2020)
  2. Mavigöl Kampı Çırpıcıdede Dağı Tırmanışı (11-12 Eylül 2020)
  3. Sandras Dağı Göller Transı (Köyceğiz) 12-13 Haziran 2020
  4. Tahtalı Dağı Kuzey Duvarı Tırmanışı (Antalya) (13-15 Mart 2020)
  5. Karapınar Şelalesinden Gediz’in Kaynağına (Murat Dağı) 23-24 Kasım 2019
  6. Çal Dağı (Muğla-Dalaman) 24-25 Kasım 2018
  7. Kaçkar Dağı Zafer Tırmanışı ve Göller Turu (27-31 Ağustos)
  8. Akdağ (Uyluktepe) ve Göller Turu (21-21 Temmuz 2018)
  9. Ulaş ŞAHİN Medetsiz Dağı Tırmanışı ve Bolkar Dağları Trans Geçişi 29-30 Haziran 2018
  10. Çanakkale Şehitleri Anma Tırmanışı (Çifte Zirve) Kaz Dağları Transı 17-18 Mart 2018
  11. Babadağ Kış Tırmanışı (Denizli) 24-25 Şubat 2018
  12. Dedegöl Zirve-Karagöl-Pınargözü (Kamplı) Anamas Dağları Transı 8-9 Temmuz 2017
  13. Gümüş Çayı Vadisi-Bozdağ Zirve (Kamplı) 18-19 Mart 2017

Daha Fazlası ve bütün faaliyetler bu linkte : https://www.facebook.com/anemontreking/events

2021 YILININ İLK RESMİ FAALİYETİNİ SPİL AYVACIK KÖYÜNDE GERÇEKLEŞTİRDİK.

23 Ocak 2021 günü saat 07:50’de 2021 vizeli dağcılık lisansı bulunan ve daha önceden seyahat izin belgesini almış katılımcılarımız ile birlikte Manisa’dan Spil Ayvacık Köyüne doğru yola çıktık. Saat 9:45’de Ayvacık köyünden planlı ve onaylı 14 kmlik Ayvacık-Paşaini-Karadal Yaylası-Atalanı faaliyetimize başladık. Patikalardan Paşaini Mağarasına ulaştıktan sonra mağarayı gezdik. Daha sonra Karadal Yaylasına doğru planlı rotadan yükselmeye devam ettik. Saat 11:20’de Karadal Yaylasına ulaştıktan sonra çeşmeden sularımızı tazeleyerek ÜST KARADAL YAYLASINA doğru yükselmeye devam ettik. Üst Karadal Yaylasından planlı rotadan Spil Yangın Kulesinin kuzeybatı sırtına tırmanmayı başardık. Trafonun ordan Atalanı yoluna çıktıktan sonra Atalanına doğru inişe geçtik. Öğle molamıızı AÇ ÖLDÜREN Çeşmesi Mevkiinden verdikten sonra saat 16:00’da faaliyetimizi sonlandırarak MANİSA’ya döndük.

Yavuz Alniak

Anemon Trekking Spor Kulübü Başkanı

YAKAKÖY’DEN KALPLİ TEPEYE YÜRÜDÜK

2021 yılının ikinci planlı faaliyeti olan Yakaköy-KalpliTepe faaliyeti için sabah saat 08:00’de Manisa’dan İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Spil Dağının güneybatı eteklerinde kurulu Yakaköy’e doğru iki kişi yola çıktık. Saat 09:00’da son hazırlıklarımızı yaparak planlanan rotadan Sabunceli Sırt hattında bulunan KALPLİ TEPE’ye doğru Yakaköy Ormanları içinden geçerek ilerlemeye başladık. Saat 12:45 gibi KALPLİ TEPEYE ulaştık. Tepeden aşağıdaki tarla KALP gibi gözüktğü için bu adı verdik. Burada pankartımızı açtıktan sonra Yakaköy Ormanı içinden farklı bir rotadan Yakaköy’e ulaşarak faaliyetimizi saat 17:00’de sonlandırarak Manisa’ya dönüş yaptık.

Yavuz Alniak

Anemon Trekking Spor Kulübü Başkanı

BOZDAĞ KUZEY BATI SIRTINA BAŞARIYLA TIRMANDIK FAKAT TIRMANIŞ SONRASI GEÇİRDİĞİMİZ TALİHSİZ BİR KAZA NEDENİYLE FAALİYETİMİZ YARIM KALDI

7 Şubat 2021 saat 05:45’de Manisa’dan iki kişi planlı İzmir Ödemiş Bozdağ Kuzey Batı Sırt Rotası Tırmanışı faaliyeti için yola çıktık.Saat 07:15’de Bozdağ Kasabasına ulaştık. Son hazırlıklarımızı yapıp planlanan rotamızdan tırmanış rotasına doğru yürüyüşe geçtik. DİK DERESİNİN kuzeyinden kayalık bölgeden sırt üstüne doğru SCRAMLİNG METODUNU kullanarak serbest kaya tırmanışı yaparak saat 10:00’da 1900 rakımlı sırt zirvesine çıkmayı başardık.Dağın Kuzeybatı sırt üstünde kısa bir kuru meyve atıştırma molası verdikten sonra sırt rotası üstünden 2150 rakımlı teleferik istasyonuna doğru yükselmeye devam ettik. 2000 küsur rakımlarda AÇ ÖLDÜREN adı verilmiş dere başlangıcındaki bir kayanın üstünden geçerken dengemizi kaybedip dere yatağına kaydık. Daha sonra yatağın 1815 rakımlı düzlüğüne 400 metre kayarak yuvarlandık.Kaza sonrası faaliyetimizi İzmirden anlık GPS KOORDİNATLARINI takip eden Fikret Çakar abimiz ile kaza bölgesi koordinatlarını paylaştık. 15 dakika sonra bölgeye Jandarma ile birlikte kaza yaptığımız çevrede Trekking yapan 10 dağcı geldi. İlk Yardım müdahalesi yaptılar.Bir saat sonra bölgeye helikopter geldi bizi hastaneye götürdü. Böylece bu faaliyetimiz hastanede sonlandı.Kaza sonrası yardıma gelen tüm yardım ekiplerine, yardım koordinasyonunu İZMİRDEN ORGANİZE eden BOZDAĞ AŞIĞI FİKRET ÇAKAR abimize, kazadan sonra arayan soran herkese ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.13 ŞUBAT 2021 itibariyle kaza geçiren abimiz Rüştü Keyif İzmir Ödemiş Devlet Hastanesinde muhtelif kemik kırıkları nedeniyle tedavi görüyor. Durumu iyi, hayati risk yok. Kalıcı sakatlık yok. Başkanımız Yavuz ALNIAK İzmir Yeşilyurt Devlet Hastanesinde tedavi görüyor. Boyun da iki omur kırık, kaburgalarda muhtelih çatlak ve kırıklar mevcut. Böbrek üstü bezlerde kanama, beyinde ufak bir pıhtı kanaması mevcut yüzde çeşitli yaralar var. Hayati risk ve kalıcı sakatlık yok. Tedaviler devam ediyor.Şimdilik durum budur. Kaza geçiren bütün sporcularımıza geçmiş olsun dileklerimizi ileterek en kısa zamanda daha güzel faaliyetlerde buluşmak üzere sağlıcakla kalın.

Yavuz ALNIAK

Anemon Trekking Spor Kulübü Başkanı