30 Ocak 2021 saat 08:30’da 119 rakımlı Uncubozköy Adliye Binası önünden başlayarak Süreyyapark üstündeki tepelerden Turgutalp Yaylasına yükseldik. Turgutalp Yaylasından Karlık dağının güneybatı eteklerinden Karlık platosuna yükseldikten sonra Karlık dağının güneyinden zirveye çıktık. 1450 metre yüksekliğindeki Karlık Dağına geldiğimizde 1320 metre irtifa yükselmiş olduk. Karlık Dağında seremoni yaptıktan sonra kuzeyden Sulta Yaylasına doğru inişe geçtik. Sultan Yaylasından Uncubozköy’e inerek faaliyetimizi sonlandırdık. Toplamda 21 km mesafe kaydederek 11 saatlik faaliyetimizi sonladırdık. Faaliyetimize katılan arkadaşlarımızı gösterdikleri yüksek performans nedeniyle tebrik ediyoruz.
Spor dolu başka doğa yürüyüş ve tırmanışlarında görüşmek dileğiyle.
Meke Gölüne 7 kilometre uzaktaki Konya Karatay Belediyesi, sokaklarda biriken karları belediye kamyonları ile Meke Gölüne taşımaya başladı. Bu uygulamanın bir benzerini Beyşehir Gölüne biriken karları döken Beyşehir Belediyesi yapmıştı. Umarım sonuç verir. Küresel iklim krizi yüzünden ülkemizdeki birçok göl ya tamamen kurudu ve suyu büyük oran çekilerek çölleşti. Belediyeleri bu duyarlı çalışmaları nedeniyle kutluyorum.
3 Karabina kullanarak DOĞAÇLAMA İNİŞ TAKIMI oluşturma.
Kaya veya kanyon geçerken İniş takımınız bozulduğu veya kaybolduğu zaman bu yöntemle iniş yapabilirsiniz. Fakat iniş yaparken iki el ile kontrollü iniş yapmalısınız.
Improvised rappels Say you need to rig a rappel and you drop your rappel device. What do? If you have three spare lockers, you can improvise a rappel device. The bottom locker attached to your harness while the top two put bends in the rope ti create your friction. It’s important to back your rappel with a third hand friction hitch to give that extra security. #tradclimbing #rockclimbing #climbing #practibolts
Ekspedisyon (expedition), genelde dağcılık aktivitelerinde belirli bir amaç doğrultusunda detaylıca planlanmış bir kaç hafta veya daha uzun sürelerde ve zorlu şartlarda gerçekleştirilen seferleri/yolculukları ifade eden bir terim.
Expedition: Expedition yürüyüşü, dağda en uzun kalınan yürüyüş şeklidir. Dağcılar, hem yürüyüş yaparlar hem de çeşitli araştırma yürüyüşlerine çıkarlar. Expedition yürüyüşü de, konaklama isteyen bir daldır.
EKSPEDİSYON NASIL PLANLANIR?:
Ekspedisyon planlamak çok ciddi bir deneyim ve bilgi gerektirir. Öylesine ki, bir ekspedisyonun başarılı olup olmamasının faturası neredeyse tamamen planlayıcıya çıkarılır. Bu nedenle kendisi tırmanıcı olmadığı halde, sırf ekibini zirveye ulaştırmayı başardığı için ünlü olmuş ekspedisyon planlayıcıları ve liderleri vardır.
Ekspedisyona katılanların sayısı arttıkça, gidilecek mesafe ve süre uzadıkça, coğrafya/iklim şartları zorlaştıkça planlama çok daha zor bir hale dönüşür. Ancak gene de planlamanın temel unsurları tüm ekspedisyonlar için aynıdır.
Ekspedisyonun hedefinin belirlenmesi:Ekspedisyonun hedefi K2 dağına tırmanmakta olabilir, Continental Divide Trail’i thru-hike olarak yürümekte.. Ancak planlanan bireysel bir ekspedisyon değilse, katılımcıların tümü aynı hedefe ulaşmayı kafasına koymuş olmalıdır.
Ekibin oluşturulması: Ekip oluşturulurken, ekip üyelerinin deneyim, fiziksel ve psikolojik açıdan yeterli olmaları yanında, farklı becerileri ile bir bütün oluşturmalarına dikkat edilir.
Bilgi toplama: Hedef belirlendikten sonra sırada, hedef ve bizi hedefe götürecek yol hakkında bilgi toplama aşaması vardır. Bu aşamada, konu ile ilgili kitaplardan, haritalardan, deneyimli kişilerden, üniversitelerden, resmi/özel kuruluşlardan, yerel halktan vb. bulunabilen her türlü kaynaktan bilgi toplanır.
Rotanın planlanması:Toplanan bilgiler ışığında hedefe hangi yolların, hangi rotanın kullanılarak ulaşılacağı ve geri dönüleceği belirlenir.
Lojistik ihtiyaçların ve maliyetin belirlenmesi:Ulaşım, yerel makamlardan alınacak izinler, ekipman, yiyecek, içecek, yakıt, iletişim, sağlık, personel vb. tüm ihtiyaçlar tespit edilir ve bu ihtiyaçlara göre ekspedisyonun genel maliyeti belirlenir.
Finansmanın sağlanması: Ortaya çıkan maliyetinin bir şekilde finanse edilmesi gereklidir. Bu finansman, ekspedisyona katılanlardan sağlanabileceği gibi, sponsorluklar kanalıyla başka kaynaklardan da sağlanabilir. Gerekli parayı bulmak bir ekspedisyonun en zor aşamasıdır. Pek çok girişim, bu sorunun çözülememesi nedeniyle daha başlamadan sona ermektedir
Ekspedisyon başlangıç ve bitiş tarihlerinin belirlenmesi:Finansal sorunlar çözüldükten sonra, başarıya ulaşacak en uygun zaman belirlenir ve yola çıkış zamanı, dönüş zamanı ve ekspedisyon süresi kesinleştirilir.
Görev Bölümünün yapılması: Yapılması gerekli çok sayıda işin hızla ve eksiksiz yapılabilmesi için, üyeler arasında görev bölümü yapılır. Örneğin ulaşım ve konaklama işlerinin organizasyonu, ekipman ve malzemenin temini, personel ihtiyacının karşılanması, yerel makamlardan gerekli izinlerin alınması, sağlık ve iletişim işlerinin organizasyonu vb.
Bu aşamada artık planlama sona erer ve ekspedisyonun icra safhası başlar.
Bu yılın 2. Faaliyetinde 23 Ocak 2022 günü Karaköy-Sivrice Tepesi-Sultan Yaylası parkurun rehberimiz Önder Ergül eşliğinde yer yer kaygan BUZLU zeminde yürüdük. Sabah saat 09:30’da Karaköy’den başlayarak ilk önce 400 rakımlı Sivrice Tepesine çıktık. Burada küçük bir seremoni yaptıktan sonra Sultan Yaylasına doğru yer yer kaygan buzlu zeminde yükseldik. Sultan Camisinde öğle molamızı verip odun ateşinde SUCUK-KÖFTE ekmekleri midemize indirdiken sonra farklı bir rotadan inişe geçerek akşam saat 17:00’de evlerimize dağılıp mutlu bir şekilde bölgeden ayrıldık.
Bizlere bu güzel parkuru yürüten başta rehberimiz ÖNDER ERGÜL olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederiz. Faaliyetlerimize katılmak için http://anemontrekking.com/?page_id=7 linkindeki bağlantılardan bize ulaşabilir veya REHBERİMİZ Önder ERGÜL ile +90 534 737 95 35 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.
Anemon Trekking yepyeni vizyonu ile faaliyetlerine 30 yıldır aralıksız devam eden MANİSA’NIN öncü ve KÖKLÜ DAĞCILIK KULÜBÜDÜR. Etkinliklerimize bekliyoruz.
İzmir Bornova’daki Göktepe köyü, Buca Kaynaklardan başlayarak Manisa Sarıgöl ve Denizli Buldan’a kadar uzanan 160 kilometre uzunluğunda Doğudan Batıya uzanan DAĞLAR TOPLULUĞUDUR.
Bu dağlar Gediz Ovası ve Ödemiş-Bayındır ovalarını birbirinden ayırır. Bu sıra dağların içinde bilinen en popüler tepeler NİF DAĞI, MAHMUT DAĞI, BAĞYURDU DEDE DAĞI, İZMİR ÖDEMİŞ BOZDAĞ, MANİSA KUMPINAR TEPESİ, ALAŞEHİR BOZDAĞI başta gelmektedir.
Aynı zamanda bu dağlar topluluğunun içinde İzmir ve Manisa illerinin en yüksek doruk noktaları da bulunmaktadır. İzmir ve Manisa il sınırları İÇİNDE bulunan DİĞER DAĞLARIN aksine bu dağların dereleri YILIN 365 günü kurumadan AKAR. Mesela Manisa şehrinin üstünde yükselen Spil Dağında Mayıs sonu bütün dereler kurumuş durumdayken, kuş uçuşu 20 kilometre ilerideki Mahmut Dağının dereleri coşkuyla akmaktadır.
Bu yüzden İZMİR ve MANİSA’nın EN ÖNEMLİ SU KAYNAĞI olan BOZDAĞLARI KORUMALI VE KOLLAMALIYIZ. DAHA FAZLA BETONA GÖMÜP, MADENLERE KURBAN ETMEMELİYİZ.
İZMİR VE MANİSA İL SINIRLARINDAKİ EN YÜKSEK İKİ DORUĞUN YANYANA VE İKİ İLİN SINIRINI BELİRLEDİĞİNİ BİLİYORMUYDUNUZ ?
16 Ocak 2022 Pazar günü Ödemiş Bademli’den Mum Kayası’na tırmanış yaparken Ödemiş Ovasının kuzeyinde yükselen Bozdağların iki doruğunu açık ve net havada çok güzel bir şekilde görüntüledik. İşin en ilginç tarafı 2173 rakımlı Bozdağ İzmir il sınırlarında kalırken, yan komşusu 2080 rakımlı KUMPINAR Dağı Manisa il sınırları içinde yer alıyor ve bu iki dağ BAĞLI BULUNDUĞU İLİN EN YÜKSEK NOKTASI KONUMUNDADIR.
2022 yılının Anemon Trekking faaliyetinde ilk zirvemiz Ödemiş Bademli Hacetdede oldu.
16 Ocak 2022 sabh saat 07:45’de Manisa’dan yola çıkarak ilk önce Turgutlu Çatalköprü köyüne ulaştık. Burada köyü ve Karayüz Kanyonu girişini biraz gezdikten sonra Bozkır,Güney,Kuşlar, Karaköy dağa köylerini geçerek Ödemiş’e ulaştık. Ödemiş’te sabah kahvaltısı yaptıktan sonra Bademli köyüne devam ettik. Bademli Köyü 1100 rakımlı Kervan Camisine kadar araçla çıktıktan sonra burada son hazırlıklarımızı yaparak tırmanışımıza başladık. İlk önce 1650 rakımlı Mum Kayasına ulaştık. Ödemiş Ovasına hakim noktada seremoni yaparak bölgenin en yüksek tepesi olan 1850 rakımlı HACETDEDE zirvesine doğru yola çıktık. Zaman zaman saatte 40 km esen ve -10’dereceye varan soğukta güçlükle HACETDEDE ZRİVESİNE ulaştık. Burada hızlı bir şekilde seremoni yaptıktan sonra farklı bir rotadan Kervan Camisine dönerek faaliyetimizi sonlandırdık.